Is het een compleet lesprogramma?

De boerderijlessen De Koeien van Boer Jan, SUPERBOER en check je melkpak bestaan uit een aantal lessen in de klas met behulp van werkbladen en een docentenhandleiding. Deze lessen in de klas worden gecombineerd met een bezoek aan een boerderij. Hierbij gaat het niet zomaar om een excursie of een rondleiding. De kinderen volgen op de boerderij een interactieve belevingsroute met opdrachten op het erf, in de stallen en in het weiland.

Wie waarborgt de kwaliteit van de boerderijlessen

Vereniging Boerderij in de kijker heeft de boerderijlessen samen met lokale NME-centra ontwikkeld. Samen zorgen ze ook voor een continue verbetering van de kwaliteit van de boerderijlessen.

Kunnen boeren lesgeven?

De deelnemende boeren en boerinnen zijn opgeleid tot professionele educatieboeren. De boerderij is bij deze programma’s een volwaardig verlengstuk van de school!

Wat kost het?

Door bijdragen van de provincie Utrecht, St. Lamoli, ZuivelNL, Onderling verzekerd en Nemelco, BuitenWijs, gemeente Vianen en Woerden gelden er flinke kortingen voor de lessen. Voor Woerden, Vianen, Houten, Ijsselstein, Nieuwegein en Lopik zijn de lessen gratis. Klik hier voor de actuele prijslijst voor schooljaar 2018-2019.

Een boerderijeducatiepakket bestaat uit een lespakket voor in de klas en een professionele boerderijles op een agrarisch bedrijf van circa 2 uur.

Welke boerderijen kunnen scholen bezoeken?

Natuurlijk is een bezoek aan een echte boerderij in het programma opgenomen. De boerderijles is afgestemd op de boerderij die de school bezoekt. Er is keus uit fruitteeltbedrijven, vleesveebedrijven, kaasboerderijen en melkveebedrijven. Scholen kiezen zelf de boerderij die ze willen bezoeken.

Zijn de boerderijen makkelijk bereikbaar?

De meeste scholen regelen eigen vervoer via ouders/verzorgers of huren busvervoer. Sommige boerderijen zijn op loop- of fietsafstand van de scholen en enkele boerderijen zijn met het openbaar vervoer bereikbaar.

Is een bezoek aan een boerderij verantwoord?

Een bezoek aan een boerderij is niet gevaarlijk, maar er zijn wel een paar regels. Die staan beschreven in de handleiding voor docenten. Verder is er op alle deelnemende boerderijen een boer of boerin aanwezig met een diploma bedrijfshulpverlening (BHV) en alle boerderijen voldoen aan de kwaliteitseisen die de vereniging heeft gesteld. Lees hier welke maatregelen de vereniging treft tegen verspreiding van Q-koorts.

Voor wie is het?

De boerderijlessen zijn bestemd voor alle groepen van de basisscholen in de provincie Utrecht.