koeien van boer Jan boerderijles

Boerderijles voor groep 3 & 4

Het lesproject ” De Koeien van Boer Jan” is gericht op de beleving van de boerderij en de dieren. Het opgebouwd als een eenvoudig verhalend ontwerp: een verhaallijn met een aantal sleutelvragen. De leerlingen krijgen een brief van Damisi en haar broertje uit Zuid-Afrika. Zij heeft een aantal vragen voor de leerlingen die zij gaan beantwoorden op de boerderij. Ze observeren de koeien en hun gedrag. Ook helpen ze de boer en bekijken de andere dieren.

 

Dit boerderijeducatie-pakket is voor alle basisscholen in de provincie Utrecht.

Opbouw boerderijeducatie les ‘De Koeien van Boer Jan’

Het lespakket is opgebouwd uit drie lessen. Bij les 1 is ontvangt de klas een brief van Damisi, maken ze een woordweb met woorden van de boerderij en bedenken ze vragen voor de boer / boerin naar aanleiding van de brief. Bij les 2 gaan ze op bezoek bij boer Jan, waar de leerlingen vragen kunnen stellen en diverse opdrachten uitvoeren. Bij les 3 maken de leerlingen hun woordweb af en schrijven ze een brief terug aan Damisi.

Bezoek aan een educatieboerderij

Tijdens het bezoek aan een boerderij kijken de kinderen in de stal, lopen ze door het weiland, mogen ze misschien wel een kalfje melk geven, de koeien voeren of andere klusjes voor de boer of boerin doen.

Resultaat

Na afloop hebben de kinderen een beeld van de boerderij, de mensen en de dieren die er wonen. Ze leren over overeenkomsten en verschillen tussen koeien in Zuid-Afrika en Nederland. Ze ontdekken hoe het is om op een boerderij te zijn, te kijken en de boer te helpen. Ze ontdekken de dieren op en rond de boerderij.

NIEUW! De Geiten van Boer Gijs

Bezoekt u een melkgeitenbedrijf i.p.v. een melkveehouderij dan is dit programma aangepast naar “De Geiten van Boer Gijs”. Doelstellingen en lesopbouw zijn precies hetzelfde. Er is een aangepaste lesbrief beschikbaar voor op school.

Interesse? Ga naar:

Aanmelden voor scholen
Informatie voor scholen (veelgestelde vragen)
Zoek een educatieboerderij bij u in de buurt

Imkerij-boerderij

superboer boerderijeducatie voor groep 5 en 6

check je melkpak boerderijles

Op bezoek bij kaasboerderij van Rossum met groep 3 en 4 van de Meester Vosschool in Vianen

Boerderijeducatie van Boerderij in de kijker is er voor alle basisscholen in de provincie Utrecht

Zoek een educatieboerderij bij u in de buurt